Αντωνία Καλουπτσή

Ονομάζομαι Αντωνία Καλουπτσή και είμαι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, επέλεξα να εκπαιδευτώ στην Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεία Ατόμου, Ζευγαριού, Οικογένειας και Ομάδας στο Εκπαιδευτικό και Θεραπευτικό Ινστιτούτο 'Αντίστιξη'. Κατά την διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής μου εκπαίδευσης, αποφάσισα να διευρύνω τις γνώσεις μου στον τομέα της ψυχολογία της υγείας και επέλεξα να παρακολουθήσω το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα 'Αντιμετώπισης του Πόνου' της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων.

Παράλληλα, εξειδικεύτηκα στην Ιατρική Ψυχολογία, στην Ψυχοπαθολογία Βρέφους, Παιδιού και Εφήβου και στη Διαχείριση Διαζυγίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ μετεκπαιδεύτηκα στην 'Κλινική Ψυχοπαθολογία' στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο καθώς και σε τεχνικές χαλάρωσης στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) όπως επίσης και σε χορήγηση και αξιολόγηση διαγνωστικών εργαλείων σε παιδιά.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή και κλινική μετεκπαίδευση, ξεκίνησα την εργασιακή και κλινική μου πορεία, αφού εκπαιδεύτηκα στην τεχνική ABA (Ανάλυση και Θεραπεία της Συμπεριφοράς), συνεργαζόμενη με αναπτυξιολογικά κέντρα παρέχοντας τις υπηρεσίες μου ως ψυχολόγος σε παιδιά και γονείς.

Για αρκετά χρόνια απασχολήθηκα στον τομέα του προσφυγικού και συγκεκριμένα στην προστασία και ψυχολογική υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων, στον συντονισμό δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και δράσεων ένταξης αιτούντων άσυλο καθώς επίσης και στην εκπαίδευση και τον συντονισμό ομάδας υποστήριξης θυμάτων έμφυλης βίας (κακοποίηση/ ενδοοικογενειακή βία). Καθόλου την διάρκεια της απασχόλησης μου σε αυτόν τον τομέα, μου δόθηκε η ευκαιρία να εκπαιδευτώ στην προστασία ανηλίκων από την NGO Save the Children και σε θέματα έμφυλης βίας από την UNFPA.

Παράλληλα, από το 2013, εργάζομαι θεραπευτικά με ενήλικες, ζευγάρια και οικογένειες στο ιδιωτικό μου γραφείο, το οποίο πλέον αποτελεί την κύρια απασχόληση μου. Στο πλαίσιο της ιδιωτικής μου εργασίας, έχω αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασιών που στόχο έχει την ολιστική πλαισίωση των ανθρώπων που απευθύνονται σε εμένα.

Η επιθυμία μου να εργάζομαι και να προσφέρω πέρα από τα όρια του ιδιωτικού μου γραφείου καθώς επίσης και να απασχολούμε ενεργά στον τομέα της υγείας, με οδήγησε στην απόφαση να αναπτύξω συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, παρέχω τις υπηρεσίες μου ως εξωτερικός συνεργάτης σε μονάδες υγείας και συμμετέχω σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

To 2020, και έπειτα από την ανάγκη που γεννήθηκε για πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας μέσω διαδικτύου, συν-δημιουργήσαμε και συντονίζουμε με την συνάδελφο μου Μαριέττα Μαλτά το reachtotherapy.gr. Πρόκειται για ένα δίκτυο αναγνωρισμένων ψυχοθεραπευτών το οποίο προσφέρει online ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να έχουν φυσική πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτή για οποιονδήποτε λόγο.

To 2024, ίδρυσα το Κέντρο Υπαρξιακής και Συστημικής Ψυχοθεραπείας Πειραιά, με στόχο την περαιτέρω φροντίδα των ανθρώπων που με εμπιστεύονται, αναπτύσσοντας συνεργασίες με πιστοποιημένους ψυχολόγους- ψυχοθεραπευτές. Ως ομάδα, πλαισιώνουμε και αναδεικνύουμε τον καλύτερο τρόπο φροντίδας για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, από τη πρώτη στιγμή που απευθύνεται σε εμάς.

Συγχρόνως με την κλινική μου εργασία, συνεχίζω να εξελίσσομαι και να εκπαιδεύομαι σε τομείς που άπτονται της θεραπευτικής μου πορείας και την εξέλιξη της επιστήμης μου (τόσο της Ψυχολογίας όσο και της Ψυχοθεραπείας).

Η επιλογή του συγκεκριμένου επαγγέλματος για μένα αποτελεί απόφαση ζωής. Η αγάπη μου στην ανθρώπινη ύπαρξη και η πίστη μου στο δυναμικό του προσώπου επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τα μικρά θαύματα που συντελούνται και γίνομαι μάρτυρας τους στην κλινική μου εργασία μέσα σε αυτά τα χρόνια. Φροντίζω, να εξελίσσομαι τόσο επιστημονικά όσο και ως άνθρωπος με στόχο να είμαι ικανή να διακρίνω και να αναδεικνύω όλη την ομορφιά της ύπαρξης που υπάρχει στους θεραπευόμενους που με εμπιστεύονται.


 


Η Διαγνωση μιας Χρονιας Ασθενειας: Από την Διαγνωση στην Αποδοχη

Η πορεία δεν είναι η ίδια για όλους. Ο δρόμος δεν έχει την ίδια δυσκολία για όλους. Η ανηφόρα, όμως, είναι δεδομένη και η απόκτηση αυτογνωσίας είναι ένα ουσιαστικό πολεμοφόδιο στην φαρέτρα των νοσούντων.

Διαβάστε περισσότερα