ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Ατομική Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια δυναμική διεργασία. Μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αποδοχής, ο θεραπευόμενος καλείται με ασφάλεια να μιλήσει για την ιστορία του, να την κατανοήσει και να στοχοθετήσει το μέλλον.

Σε μια πορεία (ανα)θεώρησης της προσωπικής του ιστορίας, δεσμεύεται για τις επιλογές που κάνει, (εκ νέου) νοηματοδοτεί τις σχέσεις του, αντιλαμβάνεται τα εσωτερικά του διλήμματα και ανακαλύπτει τις δικές του επανορθωτικές κινήσεις, μαθαίνει και διδάσκει συγχρόνως τον εαυτό του δεξιότητες ζωής. 

Ο θεραπευόμενος καλείται να ξεκινήσει να σκέφτεται για τον εαυτό του, να αναγνωρίζει τις επιθυμίες του, να ονομάζει τις δυσκολίες του, να αξιολογεί την πραγματικότητα του, να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του, να χτίζει τις αξίες του και να νοηματοδοτεί την πραγματικότητα του. 

Σε αυτό το ταξίδι αναγνωρίζει την συντροφικότητα ως συν-εξέλιξη, συν- ύπαρξη, συμπόρευση. Οι μέχρι τώρα σχέσεις γίνονται πεδίο εμπλουτισμού της αυτογνωσίας και συγχρόνως τομέας περαιτέρω ανάπτυξης και έκπληξης.

Στην ψυχοθεραπευτική διεργασία, ο θεραπευτής, είναι έτοιμος να εμπνεύσει στα δύσκολα, να πιέσει στην στασιμότητα και να υποστηρίξει στην αλλαγή. Στέκεται αρωγός, αναδεικνύοντας την πραγματικότητα αλλά και όλα τα κρυφά αλλά υπαρκτά θετικά/δυνατά χαρακτηριστικά του θεραπευόμενου, τα οποία γίνονται η κινητήριος δύναμη για την αλλαγή.

Μέσα από αυτό το ταξίδι της καθημερινής αναγνώρισης εσωτερικών συγκρούσεων, ασυνείδητων κινήτρων και ανάληψης της ευθύνης των επιλογών, ο θεραπευόμενος οδηγείται σταδιακά στην αυτονόμηση του από τα προσωπικά του βαρίδια. Γίνεται ο ίδιος υπεύθυνος για την πορεία του και την αυτογνωσία του καθώς αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες αναδεικνύονται οι υποκειμενικές δυνατότητες ύπαρξης μέσα σε αυτές.


«Όποια και αν είναι η κληρονομία μας, διαφορετικούς από τους άλλους μας κάνει ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σ’αυτήν και ο τρόπος με τον οποίο την χρησιμοποιούμε»VirginiaSatirΔιαβαστε επισησ...

Θεραπεία Ζευγαριού

Η συνάντηση δύο ανθρώπων ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η διαφορετικότητα του κάθε συντρόφου, ο άλλος τρόπος θεώρησης και νοηματοδότησης της καθημερινότητας, η δυσκολία στην επικοινωνία είναι παράγοντες που δυσκολεύουν την συνύπαρξη.

Υπηρεσίες για Γονείς

Η πορεία προς την γονεϊκότητα είναι γεμάτη αγωνία, αδημονία και ευθύνη. Το πως ο καθένας θα υπάρξει ως γονιός φαίνεται να έχει άμεση σχέση με το πως υπήρξαν οι γονείς του απέναντι του...


Η Διαγνωση μιας Χρονιας Ασθενειας: Από την Διαγνωση στην Αποδοχη

Η πορεία δεν είναι η ίδια για όλους. Ο δρόμος δεν έχει την ίδια δυσκολία για όλους. Η ανηφόρα, όμως, είναι δεδομένη και η απόκτηση αυτογνωσίας είναι ένα ουσιαστικό πολεμοφόδιο στην φαρέτρα των νοσούντων.

Διαβάστε περισσότερα