λιγα λογια για το πως...

Υπαρξιακη ψυχοθεραπεια

Η Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία καθώς έχει τις ρίζες στην Φιλοσοφία και συγκεκριμένα στον Υπαρξισμό, προσεγγίζει με ευαισθησία την αγωνία, τον φόβο, την απάθεια, τα συναισθήματα, τις επιλογές, την ελευθερία, το νόημα της ζωής, την αναζήτηση του νοήματος ζωής, τον φόβο θανάτου και στοχεύει στην ανάδειξη και αξιοποίηση του δυναμικού του θεραπευόμενου.


Κεντρικό σημείο της Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας είναι η προσωπική ευθύνη του θεραπευόμενου. Η επίγνωση της δύναμης του πάνω στις αποφάσεις, τις επιλογές και την στάση απέναντι στην πραγματικότητα του ως άνθρωπος, είναι η κομβική στιγμή της επιλογής που θα κάνει απέναντι στην ίδια του την ζωή.

Σε μια πορεία εκ νέου νοηματοδότησης και θεώρησης της προσωπικής του ιστορίας, αποκτά δεξιότητες ζωής, δεσμεύεται για την πορεία που θέλει να έχει στην ζωή του ενώ παράλληλα μαθαίνει να αναγνωρίζει τις βαθύτερες επιθυμίες του και να αντέχει τις ματαιώσεις, έχοντας αναλάβει την ευθύνη της πορείας του.

Για να δεις τον κόσμο σε έναν κόκκο άμμου
και τον παράδεισο σε ένα αγριολούλουδο,
κράτησε το άπειρο στην παλάμη σου 
και την αιωνιότητα σε μια ώρα.
William Blake


ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ατομική παθολογία ή αποτέλεσμα δυσλειτουργικής σχέσης; Ατομικό σύμπτωμα ή έκφραση δυσφορίας προς το περιβάλλον;  Ανικανότητα για σύναψη υγιών σχέσεων ή δυσκολία στην εγγύτητα;

Σύμφωνα με την Συστημική Θεώρηση, η συμπεριφορά μας αποτελεί την έκφραση του τρόπου που έχουμε μάθει να σχετιζόμαστε τόσο με τον εαυτό μας όσο και με το περιβάλλον μας. Σε μια σχέση, ένα σύστημα, μια οικογένεια, ο καθένας αναλαμβάνει τον ρόλο που εξυπηρετεί σε δεδομένη στιγμή την καλύτερη λειτουργία της σχέσης και του στυστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, οι συνέπειες είναι η δυσλειτουργία και η δυσφορία, οι οποίες εκφράζονται με όρους παθολογίας ατόμου.

Η παρέμβαση τότε, δεν μπορεί να εστιάσει στο άτομο που φέρεται ως προβληματικό αλλά στις σχέσεις και τους τρόπους αλληλεπίδρασης που έχουν εγκατασταθεί και έχουν ως αποτέλεσμα την έκφραση παθολογίας σε ατομικό επίπεδο. 

Το αποτέλεσμα από τη μία είναι η ανακούφιση του ατόμου που έχει φορτωθεί την παθολογία του συστήματος αλλά και η σφαιρική και πολύπλευρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτό. 

’Τα μάτια που συννεφιάζουν με τη νοσταλγία του παρελθόντος ή με το φόβο του μέλλοντος, περιορίζουν την όραση και δεν αφήνουν πολλές ευκαιρίες για ωρίμανση και αλλαγή.’ 

VirginiaSatirΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο συνδυασμός αυτών των δύο προσεγγίσεων, προσφέρει πολύτιμα θεραπευτικά εργαλεία στα χέρια ενός ψυχοθεραπευτή. 

Η δυνατότητα θέασης των αιτημάτων που έχουν οι θεραπευόμενοι στα πλαίσια των μέχρι τώρα ρόλων που επωμίστηκαν και των δυναμικών που ενδέχεται να τους εγκλωβίζουν στην εξέλιξη τους, σε συνδυασμό με την υπαρξιακή ματιά αναζήτησης του προσωπικού πλέον νοήματος νικάει τα αδιέξοδα και ανοίγει προοπτικές.

Η αναγνώριση ότι η οποιαδήποτε δυσκολία δεν έχει ως αιτία μια ατομική δυσλειτουργία αλλά είναι αποτέλεσμα του τρόπου σχετίζεσθε, προσφέρει το κίνητρο και την ελπίδα της αλλαγής. Εκείνες τις στιγμές ο θεραπευτής καλείται να στηρίξει και να εμπνεύσει στις δυσκολίες που ακολουθούν της συνειδητοποίησης και επεξεργασίας των καινούργιων δεδομένων. 
Η αποδόμηση των γεγονότων ώστε να αποκτήσουν την αντικειμενική τους διάσταση είναι η αρχή της πρακτικής αντιμετώπισης των παρεξηγήσεων και εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων που περιγράφονται ως ανυπέρβλητα εμπόδια καταλήγοντας πάντα στο ερώτημα "αυτό είναι που θες;". 

“Η ψυχική υγεία βασίζεται σε έναν ορισμένο βαθμό έντασης, την ένταση ανάμεσα σε ότι έχεις επιτύχει ήδη και σε ότι οφείλεις ακόμη να επιτύχεις ή στο χάσμα ανάμεσα σε αυτό που είσαι και σε αυτό που θα όφειλες να είσαι” Victor FranklΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ/ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η Ιατρική Ψυχολογία είναι ο τομέας της Ψυχολογίας που μελετά την αμφίδρομη σχέσης ψυχής, σώματος και περιβάλλοντος. Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι ποια είναι η αιτία μιας ασθένειας (ψυχικής ή σωματικής) αλλά πως αλληλοεπιδρούν σωματικές και ψυχικές λειτουργίας σε συνδυασμό με τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος τόσο στην αρχή της όσο και στην διαχείριση της.

Η Ψυχολογία της Υγείας μελετά της επιπτώσεις της ασθένειας στην ψυχική υγεία και αντιστρόφως. Αναζητώντας δεδομένα που αφορούν την συμπεριφορά απέναντι στην υγεία και την ασθένεια, τις σκέψεις και αντιδράσεις των ανθρώπων αναφορικά με το ενδεχόμενο ή την πραγματικότητα της ασθένειας, προσφέρει πολύτιμη γνώση που μετουσιώνεται σε θεραπευτικά εργαλεία και πλάνα πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Στόχος τίθεται η καλύτερη ποιότητα ζωής του ανθρώπου που νοσεί αλλά και όλων εκείνων που συμπορεύονται μαζί του. 


“Αυτός που έχει ένα γιατί για να ζήσει μπορεί να υπομείνει σχεδόν το κάθε πώς"  Friedrich Nietzsche


διαβαστε επισησ...

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Η Ατομική Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια δυναμική διεργασία. Μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αποδοχής, ο θεραπευόμενος καλείται με ασφάλεια να μιλήσει για την ιστορία του, να την κατανοήσει και να στοχοθετήσει το μέλλον.

Θεραπεία Ζευγαριού 

Η συνάντηση δύο ανθρώπων ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η διαφορετικότητα του κάθε συντρόφου, ο άλλος τρόπος θεώρησης και νοηματοδότησης της καθημερινότητας, η δυσκολία στην επικοινωνία είναι παράγοντες που δυσκολεύουν την συνύπαρξη.